Historien

Stationen

Tarm Station blev opført i 1877 og er i sig selv en del af FDB historien. Området har dog desværre fået lov til at ligge faldefærdigt hen, siden DSB solgte ejendommen i januar 2006.

Ønsket er, at istandsætte bygningerne med respekt for dét der var engang, men samtidig med blikket rettet mod fremtiden.

Vi ønsker, at gentænke og lade Furniture Station huse en nyskabende cocktail af både FORTID, NUTID og FREMTID: den historiske fortælling om Stolefabrikken og Stationen, udstilling af tegninger, fotos, prototyper, udtalelser fra ansatte, gamle FDB møbler såvel som ny-produktioner med mulighed for afholdelse af events som fx speak-ups, samtalesaloner, workshops og udstillinger med bl.a. fremtidens arkitekter og møbeldesignere, såvel som sociale pop-up events.

Museum og forsamlingshus løftet op på et nutidigt niveau med pop-up events og midlertidige projekter i skøn forening med nostalgi og historiefortælling.

Stolefabrikken

Tarm Stole & Møbelfabrik blev stiftet helt tilbage i 1896. I 1947 købte FDB fabrikken og kørte den indtil 1980.

Fabrikken blev herefter, efter nogle år med skiftende ejere, overtaget af Arne Kvist i 1989. Kvist fremstillede blandt andet møbler til Ikea på fabrikken. I 1994 flyttede Kvist produktionen til Årre og i 2010 solgte de bygningerne. 114 års møbelproduktion i Tarm var hermed slut og i 2018 påbegyndte man nedrivningen af fabrikken.

Stolefabrikken var uden tvivl rammen om en stolt epoke i Tarms historie og faktisk også i hele Danmarks møbelhistorie; nemlig fortællingen om FDB møbler med designklassikere fra store danske arkitekter som Børge Mogensen, Poul M. Volther, Ejvind A. Johansson, Jørgen Bækmark m.fl.

FDB markedsførte sine møbler under devisen “En lys og lykkelig fremtid” og vores arbejdsgruppe, som opstod under Tarm Udviklingsforum, forsøger netop at give fortællingen en sådan fremtid med oprettelse af ”Furniture Station” i den gamle stationsbygning og pakhuset, hvorfra møblerne i tidernes morgen blev distribueret ud.

Se FDBs reklamefilm fra 1945 “Og en lys og lykkelig fremtid” HER

Kvist Møbler og Coop indgik i 2013 en aftale om at relancere en række af de populære designs og interessen for FDB møblerne er igen stor.

Læs meget mere om Stolefabrikken historie HER

Thorkil Villum Brumsbjerg fortæller:

Jeg har naturligvis mange gode minder fra min barndom. Først på Skjernvej, hvor jeg blev født. Siden på Møllebakken, der lå nabo til stole fabrikken. Det nød arbejderne godt af, da de derved fik mulighed for at gå hjem både til frokost og middagspause.
Man kunne både høre, lugte og fornemme  stolefabrikkens tilstedeværelse, idet produktionen startede kl. 07 og varede til kl. 17. Lørdag dog fra 07 til 13. Man havde den gang en 48 timers arbejdsuge og måtte derfor tage lørdagen i brug, for at præstere det nødvendige antal timer.
Når produktionen startede, begyndte en stor nærmest støvsuger at larme i de mange rør, hvor støv, spåner og småpinde blev suget ned i kedelrummet, hvor det blev brugt til at holde fabrikkens varmeanlæg i gang. Der var tillige de meget store tørrestuer, som brugte meget energi. Ligesom arbejderne kunne gå i bad hver dag efter arbejdstid ophør osv. Alt det blev klaret af det overskud, som produktionen efterlod og som for størstedelens vedkommende bestod af bøgetræ.
Alle børn, der voksede op på Møllebakken i Tarm, nød godt af stolefabrikkens beliggenhed på Stationsvej, idet vi havde en fortrinlig legeplads på fabriksområdet med dets mange gemmesteder. Det blev udnyttet i fulde drag.